Farsangi szalagos fánk .
Hozzávalók ,
- 80 dkg finom liszt
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg zsír ( vagy vaj )
- 1 evőkanál citrom kifacsart leve
- 2 evőkanál rum
- 5 db tojássárgája
- 8 dkg porcukor
- 2 dl tej az élesztő felfuttatásához + 2 dl dagasztáshoz
- 1l étolaj sütéshez
Elkészítés -
2 dl tejet 1 teáskanál cukorral langyosítunk ,belemorzsoljuk az élesztőt ,2 evőkanál lisztel elkeverjük , letakarva 15 percig pihentetjük , arra jól felfut a kovász .
tojássárgákat cukorral citromlével zsírral ( vagy vajjal ) rummal robottal jól kikeverjük .
Lisztet keverőtálba szitáljuk , hozzáadjuk a kikevert tojást felfuttatott élesztős kovászt ,langyos tej hozzáadásával hólyagosra dagasszuk .
Meleg helyen 2 szeresére kelesszük , deszkát lisztezzük tésztát hüvelykujjnyi vastagságra nyújtjuk .
Fánk szaggatóval kiszaggatjuk , maradékot összegyúrjuk újra kelesszük .
Ruhával letakarjuk a kiszaggatott fánkokat , duplájára kelesszük ,15 -20 perc .
Egy liter étolajat magas falú lábosba felmelegítünk ( megjegyzem az olaj meleg legyen de ne túl forró , mert akkor egyszerre megsül a külseje nem lesz ideje az olajban kelni )
fánkok felső felét hüvelykujjunkkal benyomjuk az legyen alul a sütésnél , fedőt lábosra tesszük és sütjük kb 2 perc , másik felét fedő nélkül sütjük .
Szalvétára szedjük , picit hűl utána porcukrozzuk , mélyedésekbe ízes lekvárt , pudingot , csokit töltünk ,ízlésünk kívánságunk szerint .