Ani konyhája

Ani konyhája

Kürtöskalács

2020. július 04. - Ani konyhája

Kürtöskalács .
Hozzávalók ,8 - 10 darab nagyméretű hengerhez .
- 50 dkg sima liszt  
- 2,5 dkg friss élesztő 
- 7 dkg porcukor 
- 1 db tojás + 1 sárgája 
- 5 dkg zsír ( lehet vaj is ) 
- 1 csapott mokkáskanál só 
- fél citrom kifacsart leve 
- 2,5 dl tej  
-  Kristálycukor a szóráshoz 
Elkészítés ,
- 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukrot keverünk , hozzámorzsoljuk az élesztőt  , letakarva 15 perc alatt felfuttatjuk . Lisztet keverőtálba szitáljuk , hozzáadjuk a sót , cukrot  jól összekeverjük a lisztel , majd mehet bele a többi hozzávaló zsiradék kivételével . Dagasztjuk simára , majd az olvasztott zsiradék hozzáadásával fényes hólyagosra dagasztjuk . Letakarva duplájára kelesszük , kelesztés idő a helyiség hőmérsékletétől is függ . Kelés után kissé lisztezett deszkára borítjuk . Daraboljuk , ha nagy a forma ( pld sörös doboz ) akkor 8 -10 db 11 dkg gombócok , jó ha mérleget használunk így biztos mindegyik egyforma súlyú lesz . Ha fa hengerünk van legalább 2 szer étolajjal jól átkenjük , sörös dobozt alufóliával betekerjük és étolajjal szintén jól átkenjük . Kimért gombócokat vékonyra sodorjuk és a formára tekerjük, meghengerezzük a formán csíkok egymást fedjék . Sütőt előmelegítjük 220 fokra . 
- 3 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál vízzel 2 evőkanál étolajjal felmelegítünk , világos karamell legyen , ezzel gyorsan kell dolgozni ,kalácskenővel rákenjük a kalácsra , fel állítva sütőlemezre rakjuk 15 perc alatt megsütjük . 
Forrón lehúzzuk a formáról , kristálycukrot a kívánt ízre ízesítjük , kalácsokat beleforgatjuk . Kihűlés után frissen tartó fóliába csavarjuk , napokig fogyasztható .


 

A bejegyzés trackback címe:

https://anikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3015981726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása