Kürtöskalács .
Hozzávalók ,8 - 10 darab nagyméretű hengerhez .
- 50 dkg sima liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 7 dkg porcukor
- 1 db tojás + 1 sárgája
- 5 dkg zsír ( lehet vaj is )
- 1 csapott mokkáskanál só
- fél citrom kifacsart leve
- 2,5 dl tej
- Kristálycukor a szóráshoz
Elkészítés ,
- 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukrot keverünk , hozzámorzsoljuk az élesztőt , letakarva 15 perc alatt felfuttatjuk . Lisztet keverőtálba szitáljuk , hozzáadjuk a sót , cukrot jól összekeverjük a lisztel , majd mehet bele a többi hozzávaló zsiradék kivételével . Dagasztjuk simára , majd az olvasztott zsiradék hozzáadásával fényes hólyagosra dagasztjuk . Letakarva duplájára kelesszük , kelesztés idő a helyiség hőmérsékletétől is függ . Kelés után kissé lisztezett deszkára borítjuk . Daraboljuk , ha nagy a forma ( pld sörös doboz ) akkor 8 -10 db 11 dkg gombócok , jó ha mérleget használunk így biztos mindegyik egyforma súlyú lesz . Ha fa hengerünk van legalább 2 szer étolajjal jól átkenjük , sörös dobozt alufóliával betekerjük és étolajjal szintén jól átkenjük . Kimért gombócokat vékonyra sodorjuk és a formára tekerjük, meghengerezzük a formán csíkok egymást fedjék . Sütőt előmelegítjük 220 fokra .
- 3 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál vízzel 2 evőkanál étolajjal felmelegítünk , világos karamell legyen , ezzel gyorsan kell dolgozni ,kalácskenővel rákenjük a kalácsra , fel állítva sütőlemezre rakjuk 15 perc alatt megsütjük .
Forrón lehúzzuk a formáról , kristálycukrot a kívánt ízre ízesítjük , kalácsokat beleforgatjuk . Kihűlés után frissen tartó fóliába csavarjuk , napokig fogyasztható .