Csirkemell sajtos szalonnás felvágott házilag adalék mentes .
- Hozzávalók ,1 kiló mennyiséghez ,.
- 60 dkg csirkemell ,
- 10 dkg zsírszalonna +
- 10 dkg zsírszalonna vékony csíkok szeletelve
- 10 dkg marhahús
- Kemény sajt ízlés szerint ,
- Fél dl jégkása ,
Fűszerek ;
- Jód mentes asztali só ,
- Fehér bors
- Gyömbér
- Szerecseny dió
- Fokhagymasó
-Kardamom
Elkészítés ;
Zsírszalonnát marhahúst apró lyukú daralón 2 szer ledarálom , jégkásával fűszerekkel ( só kivételével ) botmixerrel kihabosítottam , ( ez a pép )
Csirkemellet nagyobb darabokban vágtam + 10 dkg zsírszalonnát csíkokra szeltem , 10 dkg kemény sajtot szintén ,.
Összekevertem a péppel , sóztam , hüttőbe tettem 2 órára , ízek összeérjenek , ha szükséges utána ízesíteni .
Disznósajt műbélbe töltöttem aminek az alját kötöttem be , sonkaprésbe raktam , 3 órát főztem , 80 - 85 fokos vízben .
Főzés után azonnal lecsavartam a prés tetejét , langyosra hűtöttem , kivettem a présből , sonkahálóba húztam műbéllel együtt , ( nem kell letörölgetni , mert a bél jobban rátapad ,
Füstöltem , 4 - órát , 40 - 45 fokos füstön ,
Hálót eltávolítottam , íme a végeredmény !!
Akinek nincs füstölője , úgy is jó !!
Fűszer mennyiségét nem mértem ennyihez ,
Kb - ra írom ,
- 1 evőkanál asztali só,
- 1 teáskanál gyömbér ,
- 2 teáskanál fehér bors ,
- 1 csapott teáskanál szerecsendió
- 1 csapott teáskanál fokhagymasó
1 mokkáskanál zöld kardamom .