Szép bőrös combot 2 evőkanál cukorral bedörzsölöm. Hagyom két napig benne állni (ez a sonka színe miatt is jó, mert szép piros marad), majd jód mentes asztali sóval jól bedörzsöljük (2 kg combhoz 40 dkg só) és ebben hagyom szellős hűvös helyen 3 napig.
2 liter vizet forralok, amibe 2 evőkanál sót teszek. Kihűtöm, majd fűszerezem borssal, korianderrel, szegfűborssal, babérlevéllel, mustármaggal, borókabogyóval, pár db fokhagymával és fenyőmaggal, kis darab gyömbérrel, 1 evőkanál ecettel és ebben a lében pácoljuk tovább a húst, melyet naponta forgatunk benne.
20 nap után a húst kiveszem, leöblítem, hálóba húzom és egy napra szellős helyre kilógatom szikkadni. Ezután jöhet a füstölés. Hideg füstön 4 órán keresztül füstölöm, épp hogy csak megkapja a húst.
A füstről levéve vákumozom (ha nincs vákumzacskó, akkor sütőzacskót használunk jól bekötve, hogy ne tudjon a víz belefolyni). Ebben a csomagolásban 2 órát főzöm és ha elkészült a hálót eltávolítom, átmosom, szárazra törölgetem és hagyom teljesen kihűlni. Csípős pirospaprikával bedörzsölöm (elhagyható), géppel vagy késsel szépen szeletelhető. Ezzel elkészült a nagyon finom, adalékmentes szendvics sonka.