Pulyka sonka felvágott sonkaprésben készítve .
-1 kg , felvágotthoz .
- 80 dkg pulykamell ,
- 20 dkg zsírszalonna ,
- fűszerek ízlés szerint ,
- jódmentes asztali só ,
- fehér bors ,
- szerecsendió ,
- gyömbér ,
- koriander ,
- fokhagymasó ,
- csemege pirospaprika ,
- 1 ml folyékony füst ,
- Elkészítés .
- pulykamellet szalonnával együtt félkeményre fagyasztjuk 25 dkg ,félreteszünk ,többit felkockázzuk a zsírszalonnával együtt 2 szer ledaráljuk 1 dl , vízben feloldjuk a sót és a többi fűszerrel együtt a vízbe alaposan elkeverjük , darált masszához adjuk .
botmixerrel alaposan krémessé mixerjük , nagyobb darabokra vágjuk a félretett 25 dkg pulykamellet és a pépbe keverjük , megkóstoljuk ha kell még utána fűszerezünk .
sonkaprésbe jól nyomkodjuk bele ne, hogy levegős legyen ( prést nem kell kibélelni mert simán kijön belőle hisz egy kis levet fog engedni )
Massza tetejére folpackot vágunk így nem ragad bele a prés leszorítója ,egy magas falú edénybe vizet teszünk annyit hogy a csavarjáig ellepje , 75 - 80 vízben főzzük 2/5 órát ,ha lehetséges maghőmérőt ,prés tetején lévő lyukba helyezzük így a felvágott belső hőmérsékletét tudjuk ellenőrizni ami nem lehet 85 foknál melegebb .
Még melegen lecsavarjuk a tetejét és úgy hagyjuk kihűlni , ez által visszaszív egy kis levet nem lesz száraz a felvágottunk .
Ezzel a kidolgozott receptemben nem fogtok csalódni , nagyon finom és adalékmentes .
Természetesen nem muszáj ezeket a fűszereket használni kinek mi az ízlésvilága fantáziája .